Baggrund for etableringen af Grundejerforeningen Ålsgårde Kyst!

Efter Stormen Bodil stod det klart, at det var nødvendigt at gå nye veje, hvis der skulle fines varige løsninger.

Vi har rettet henvendelse til Ålsgårde Kystsikringslag, som kun har til opgave at arbejde med problemer under skræntfoden. Vi har haft dialog med Kystdirektoratet som desværre kun har meget lidt indflydelse på, hvad der gøres i Ålsgårde. Endelig har vi haft dialog med Helsingør Kommune, som er tilsynsmyndighed overfor Ålsgårde Kystsikringslag – kommunen har udvist manglende vilje til at deltage med løsning af problemerne.

Derfor har vi fundet, at det var nødvendigt at etablere Grundejerforeningen Ålsgårde Kyst, som kan og vil gøre noget ved problemerne:.

Det er tanken, at Grundejerforeningen Ålsgårde Kyst, skal arbejde med alle problemer som har betydning for grundejerne og vil gerne arbejde sammen med de, der er interesseret i at løse problemerne – også Ålsgårde Kystsikringslag.

 
Arbejdet med problemer med kysten i Ålsgårde har vist en række uacceptable forhold:
  1. Ålsgårde Kystsikringslag vil ikke lytte til Kystdirektoratet, selv om direktoratet klart giver udtryk for, at Kystsikringslaget bruger medlemmernes penge forkert
  2. Efter Bodil investerer Ålsgårde Kystsikringslag 4 millioner kroner på løsninger, som Kystdirektoratet anser for en forkerte løsning og som formodentlig vil være spildt, hvis/når der kommer ”en ny Bodil” 
  3. Ålsgårde Kystsikringslag har undladt at orienteret sine medlemmer om, at alle grundforbedringer kunne fradrages. Dette var muligt indtil maj 2012. En sådan manglende orientering fra bestyrelsen har påført medlemmerne store tab!
  4. Ålsgårde Kystsikringslag har tilknyttet en ekstern rådgiver som ”læner” sig op af hvad bestyrelsen ønsker. Andre rådgivere er kommet med andre løsningsforslag. Disse afvises blot af bestyrelsen, uden at forslagene bliver præsenteret for medlemmerne.
  5. Skriftlige spørgsmål afvises blankt af bestyrelsen eller bliver blot ”glemt.”
  6. På den sidste generalforsamling kom bestyrelsen med udsagn om, at sandfordring ikke duede da Hornbæk Strand var blevet ødelagt af Bodil – Kystdirektoratet oplyser, at der ikke er sket alvorlige skader på Hornbæk strand. Ålsgårde Kystsikringslag bruger altså en argumentation som ikke er korrekt
  7. Ålsgårde Kystsikringslag tager sig kun af skader under det der betegnes ”under skræntfod” det betyder, at skader bag bolværk (haverne m.v.) bæres af den enkelte grundejer, selv om kystbeskyttelse vel først og fremmest er for at beskytte helheden?  Definition Bag og Under skræntfoden
  8. Skader bag bolværk blev tidligere betalt af Stormrådet, men disse regler er lige så stille blevet ændret i 2012.  Ålsgårde Kystsikringslag har ikke orienteret sine medlemmer om denne ændring - endsige gjort indsigelse.
  9. Andre steder hvor der ikke er et kystlag, kan beboere ikke afkræves betaling for kystsikringsarbejde, blot ved flertalsbeslutninger.
Andre spørgsmål/problemer (på nuværende tidspunkt):


Ejendomsskatter:

Grunde direkte til havet, betaler højre afgifter end andre grundejeren (på grund af herlighedsværdien), men de betaler herudover for vedligeholdelse af kysten, en vedligeholdelse som andre også har gavn af

Ejendomsskatterne i Helsingør Kommune er meget højere end andre steder i landet.

Hegn og afskærmning:

Det er ikke rimeligt, at grundejerne, som har grunde ned mod vandet, skal have ødelagt deres grunde, fordi kommunen ønsker at disse grundejeres hegn og afskærmning skal fjernes, så forbipasserende kan få bedre udsigt over havet og privatlivet udstilles for offentligheden.