Flere publikationer har skrevet tilsvarende artikler på det seneste.
Det er interessant læsning, at sandfordring ikke alene vil beskytte kysterne, men at det også kan være værdi skabende.
Vi må dog håbe, at det også gør indtryk på de forskellige Kommunerne og kystlag og at værdiforøgelsen ikke samtidig betyder, at de i forvejen meget store ejendomsskatter øges, hvilket man må frygte, og at uden at der skæves til, at det er ”teoretiske værdistigninger” for den enkelte husejer indtil der rent faktisk sker et salg af ejendommen.
Det er nødvendigt, at det offentlige tager et medansvar for at bevare vores kyster, det må bare ikke føre til at endnu flere er nødt til at gå fra ”hus og hjem” – der skal findes løsninger som alle kan leve med!
Louis Zwicky
NORDKYSTEN Kystsikring med sandfodring vil øge værdien på Nordkystens sommerhuse med knapt 2 mia. kroner i alt, viser en undersøgelse fra Institut for Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet.
Hvis beregningerne holder vand, vil nordkystkommunerne Halsnæs, Gribskov og Helsingør opnå store økonomiske gevinster ved at sandfodre den eroderede kyst og give den en bred riviera, der vil tiltrække turister og gøre ejendommene langs Nordkysten mere attraktive.
Kystsikringen vil koste mellem 100 og 150 mio. kroner, men den økonomiske effekt mangedobles, viser beregningerne, som fremgår af et notat til de tre kommuner, hvor ødelæggelserne efter stormen Bodil samlet set er opgjort til omkring 85 mio. kroner.
I notatet ‘Værdisætning af sandfodringsstrategi på nordkysten af Sjælland' fra Københavns Universitet vurderes det, at sandfodring og opbygning af en nordkyst-riviera vil medføre en ejendomsværdistigning på 1,16 mia. kroner i Gribskov Kommune, 522 mio. kroner i Halsnæs og 189 mio. i Helsingør Kommune.
De tre nordkystkommuner har siden den ødelæggende storm været indstillet på at samarbejde om en effektiv beskyttelse af kysten, og på et nyligt temamøde i Helsingør, hvor borgmestre og udvalgsformand fra de tre kommuner deltog, blev mulighederne for at skabe en mere attraktiv kyststrækning vendt.
"Vi skal handle nu, og det kræver et tæt samarbejde, for denne problematik kan vi ikke løse alene. Så det essentielle er et samarbejde på tværs af kommunerne og et tæt samarbejde med lodsejerne, der heldigvis er mere og mere positive indstillede," lød det i en fællesudtalelse fra formændene i de tre kommuners tekniske udvalg, og Halsnæs Kommunes borgmester, Steen Hasselriis (V), betoner vækstmulighederne: "Kystsikringen kan skabe vækst, ikke bare på turismeområdet, men også i forhold til vores bosætningsstrategier for både fastboende og sommerhusejere," siger han.
Inden jul skal de enkelte byråd beslutte, om de vil fortsætte samarbejdet om kystsikringen.
an